vrijdag 26 augustus 2016

XVI - Solex rijden

Gisteren reisden we met onze hele afdeling af naar het verre Hazerswoude om daar de omgeving onveilig te maken. Op meer dan 50 Solexen maakten we een ronde langs allerlei andere plekken waar ik nog nooit was geweest.

Zo'n dag vergt natuurlijk wel de nodige voorbereiding. Ik denk niet dat ik het overleefd had zonder mijn maatjes Zonnebrandspul, Mr. Pet en Short Pants.Ook heb ik mezelf moed ingedronken, want een eerste keer op een Solex rijden is wel een grote stap, vooral na de horrorverhalen die de ronde al zijn gegaan. Brommers aantrappen is niet mijn favoriete bezigheid en zeker niet met deze temperaturen.Vlak voordat we weg gingen verwisselde elke ambtenaar zijn lange broek voor een korter exemplaar. Ik zou zweren dat we op dat moment te zien waren vanuit het heelal en dat de aarde even is aangezien als ster, met al die benen die als een spiegel werken.

Na een lekker gebakje (ja, je bent ambtenaar of je bent het niet) vertrokken we naar de woeste, wondere weilanden van Hazerswoude, alwaar we een uitleg kregen van hoe een Solex nu precies werkt. Tijdens de uitleg kregen we ook een scala aan waarschuwingen waar best vaak de zinsnede "verlies van borg" of "kost je €50" in voor kwam. Het viel op dat onze hele afdeling daardoor zeer goed aan het luisteren was, want ja, je zal net diegene zijn die het overkomt dat je die hele brommer aan gort helpt. Die gedachte werd bevestigd toen ik overal om me heen hoorde "ik zal wel net diegene zijn die (vul in:) in de sloot rijdt/twee lekke banden krijgt/door koeien wordt ontvoerd".

Uitleg
Je moest bij je Solex zorgen dat de motor op het voorwiel rustte, dan een knopje indrukken en gaan lopen om de brommer aan te duwen. Als hij dan eenmaal gestart is hoef je geen gas meer te geven, want hij rijdt vanzelf. Dat is ideaal! Je hoefde dus alleen na te denken over wanneer je moet remmen, dat is precies genoeg denkwerk voor zo'n aangelegenheid. Lichtelijk nadeel is wel dat als je te hard afremt, je motor uitvalt. Dan moet je dus weer een aanloop nemen. Drie keer raden waar de motor uitviel. Dat was óf vlak bij een gevaarlijke oversteek waar de auto's heel hard rijden óf aan het begin van een brug. Laten we zeggen dat de nodige calorietjes wel verbrand zijn...

Opzij opzij opzij
Mijn racemonster
Uiteindelijk bleek ik de allersnelste brommer te hebben. Dat is natuurlijk genieten, iedereen inhalen, dan stoppen om een foto te maken, en dan weer iedereen inhalen. Ik liet altijd wel één collega voor mij rijden, want ik begon er natuurlijk niet aan om de weg te gaan wijzen. Dat soort verantwoordelijkheid moet je als vrouw niet op je nemen, want je staat toch al 10-0 achter (elke foute beslissing wordt teruggevoerd naar je "vrouw-zijn").
Na een ruime twee uur rijden kwamen we weer aan bij het startpunt en hebben we nog even op het terras gezeten en vergeleken wie de meest ranzige benen had. Het bleek dat de benzine in het rond vloog tijdens het rijden. Hierna hebben we de dag in stijl afgesloten met een BBQ.

Al met al vond ik het echt een superleuk uitje en zou ik zo weer op de brommer stappen, maar ik heb dan ook een grote voorliefde voor brommer rijden.

Groetjes,

Isabeau


1 opmerking:

  1. Leuk he, zo'n solextour! Wij hadden met de familie laatst zo'n arrangement met
    solextour en heerlijk eten in een restaurant. Dat is helemaal super! Dit was in Brabant, ook nog eens een super mooie omgeving.

    BeantwoordenVerwijderen