zondag 16 oktober 2016

XXIII - Bedrijfsbezoek

Samen met een aantal collega's was ik uitgenodigd om eens een bedrijfsbezoek te brengen aan een leverancier van ons. Deze week was het zo ver en reisden we af naar het oostelijk gelegen Heteren. Voor mij was het de eerste keer dat ik een bezoek bracht aan een bedrijf waarbij te zien was hoe de producten nu precies worden gemaakt die wij veelal bestellen.

We werden in ieder geval hartelijk ontvangen met lekkere koffie en een grote koek. Na een korte presentatie van het ontstaan van het bedrijf kregen we een rondleiding.Eerst bekeken we in de productieruimtes hoe, in dit geval, verkeersborden worden gemaakt. Met een grote machine wordt inkt gedrukt op de reflecterende stickerfolie.


Hierna worden met een laser de verschillende stickers op de juiste maat afgesneden. Vanwege de verschillende maten van de stickers is het zaak om deze zo slim mogelijk te projecteren op het stuk folie dat er is zodat er zo weinig mogelijk afval is, maar ook is het belangrijk om de folie precies op de juiste plekken te snijden.


Vervolgens komt er een behoorlijk precisieklusje aan te pas, want de stickers moeten recht worden geplakt op de borden. Dit recht plakken is echt handwerk en zou echt geen werk voor mij zijn. Als er iemand geen vaste hand heeft ben ik het wel.


Hierna werden we meegenomen naar de volgende ruimte, waar de rand van de bebording op vorm om het bord heen wordt gevouwen en het bord gereed wordt gemaakt voor verzending. Ook hier komt wederom weer veel handwerk aan te pas. Ik vind het altijd mooi om te zien als machines het werk niet helemaal over kunnen nemen en ook hoe precies mensen kunnen werken om steeds hetzelfde goede product op te kunnen leveren.

Bordenmuur, hier hangen de borden met een productiefoutje

In het magazijn stond behoorlijk veel materiaal dat in de buitenruimte kan worden gebruikt. Je krijgt hier echt een besef van hoeveel afzetpalen er alleen al bestaan. Het magazijn was wel tien keer zo groot als ik me had voorgesteld.

We sloten af in de showroom, waarbij je bepaalde materialen kunt testen of in ieder geval in het echt kunt zien. Dat is toch wel veel fijner dan materialen uit een boekje bestellen.
Tot slot kregen we nog een lekkere lunch met toetje.


Al met al een erg leuke "excursie" gehad, het is mooi om het besef te krijgen dat een verkeersbord dat buiten hangt niet zo kant en klaar uit een machine komt rollen, maar dat er echt mensenwerk aan te pas komt.

Groetjes,

Isabeau

Geen opmerkingen:

Een reactie posten