maandag 2 januari 2017

30 day challenge: Niet schelden/vloeken!

Begin december kreeg ik ineens een raar gevoel van binnen. De drang om "een beter mens" te worden. Ik werd een beetje misselijk van het idee en probeerde het gevoel weg te duwen. Ik zie "het beter mens"-zijn namelijk als een soort levensstijl, een beetje zoals de volgende situatieomschrijving:

"Met zonsopgang staat ze op en begint ze met een rondje van 10 kilometer hardlopen om de dag goed te beginnen en lekker een frisse neus te halen, genietend van de wereld om zich heen, stappend in het nog natte gras van de ochtenddauw. Onderweg groet ze vrolijk de mensen die hun hond aan het uitlaten zijn en complimenteert een hardloper die duidelijk net begonnen is aan zijn goede voornemen. Na een lekker rondje hardlopen komt ze thuis en doet meteen de wasmachine aan, ruimt de vaatwasser uit en maakt ondertussen een gezonde groene smoothie. Op de fiets gaat ze naar haar werk, alwaar ze een verfrissende douche neemt en met een stralende glimlach aan de dag begint. Tegenslagen zijn er niet, problemen zijn hooguit uitdagingen en overwerk is een kans om die leergierigheid te bevredigen en samen de targets te behalen. Na haar werk fietst ze naar het dierenasiel waar ze een baantje als vrijwilliger heeft en speelt ze met de hondjes die daar zitten. Het liefst neemt ze ieder dier mee naar huis. Daarna neemt ze met tegenzin afscheid en rijdt ze met een voldaan gevoel naar huis, waar een lekker diner op haar staat te wachten om de drukke dag mee af te sluiten."

Ik geef het eerlijk toe, wat moet het heerlijk zijn om op te staan met de zin om een eind te gaan hardlopen. Wat moet het fantastisch zijn om op de fiets naar je werk te kunnen en tsja, stiekem lijkt me een baantje als vrijwilliger bij het dierenasiel best wel leuk.

Maargoed, zo'n grote verandering van levensstijl in één keer zie ik niet zitten. Het schiet me te binnen dat het een tijdje terug helemaal hip was om mee te doen aan allerlei 30 day challenges. Er is wel een echt slechte gewoonte die ik heb waar ik wel vanaf zou willen of in ieder geval zou willen minderen. Dat is schelden, of liever gezegd: vloeken.

Datzelfde moment heb ik een 30 day challenge bedacht: 30 dagen niet schelden/vloeken. Vanaf 3 december 2016 gingen deze dagen in. Ik heb met m'n vriend afgesproken dat we deze challenge allebei aangaan en elke keer als we de fout in gaan, moeten we 1€ in een potje doen. Het potje dat ik vol spaar is bedoeld voor een kado voor m'n vriend aan het eind van de challenge en vice versa. Uiteindelijk hebben we het volgehouden tot en met halverwege de dag op 30 december 2016. Met een handdruk hebben we de challenge afgesloten. Dat we eerder zijn gestopt licht ik zo toe.

Wat me erg is opgevallen tijdens de challenge is dat ik tijdens de eerste dagen alleen maar aan scheldwoorden kon denken. Echt mijn hele vocabulaire aan scheldwoorden is in m'n hoofd voorbijgekomen. Als elk scheldwoord in m'n hoofd mee zou tellen dan had ik zeker wel 3000 euro lichter geweest.
Wat me ook erg op viel tijdens de challenge is hoeveel andere mensen schelden. Ik ging ze op een gegeven moment bijna corrigeren. Dat was niet de bedoeling, want het is onze challenge en niet die van anderen, maar gelukkig kon ik me wel inhouden daarmee.

Wat ik heb geleerd is dat schelden en vloeken niet zo nodig is. Het is ook wel grappig om alternatieve woorden te gebruiken. De scheldwoorden of vloeken die ik het meest gebruikte waren god- of jezusgerelateerd. Dat is wel heel erg afgenomen, ook nadat de challenge afgelopen was. Ik merk ook dat het gebruik van alternatieve scheldwoorden een heel andere reactie bij mensen oproept. Waar ze eerst stil bleven of misschien een beetje schrokken, wordt er nu gelachen. Dat vind ik wel leuk. Ik hoop ook dat het doen van deze challenge een lange termijn effect heeft, zodat ik ook in de toekomst niet zo terugval op scheldwoorden.
Ik dacht trouwens ook dat rijden in het verkeer mijn grootste valkuil zou zijn die een hoop euro's zou gaan kosten, omdat ik best vaak in de file sta en ook best wel achterlijk gedrag van andere weggebruikers zie, maar totaal heeft dit me afgelopen maand nul euro gekost. Mijn truc was om meer bewust mee te zingen met liedjes en om meer mee te rijden met mensen in plaats van ze met mij mee te laten rijden. Want zeg eerlijk, als er mensen met je meerijden kun je eigenlijk niet met liedjes meezingen en daardoor is de kans op schelden in de auto wel heel groot.

We hebben de challenge afgesloten op 30 december 2016, omdat we vuurwerk wilden gaan kopen en het bedrag in de potjes wel genoeg was voor een leuk pakket. Totaal heb ik zo rond de 20 euro bij elkaar gespaard, terwijl ik had gerekend op 100 euro. Mijn vriend heeft ongeveer 50 euro gespaard. Ik heb dus "gewonnen"!

Groetjes,

Isabeau


Geen opmerkingen:

Een reactie posten